Kijk ook even naar de nieuwsflitsen onder aan de hoofdpagina !
Vertrouwenspersoon

                     

Even voorstellen

Mijn naam is Marion van Egmond. Binnen Scyllus treed ik op als vertrouwenspersoon. Ik ben geen lid van het bestuur of van een van de commissies.

In mijn dagelijks werk ben ik ook vertrouwenspersoon. Dat is geen functie, maar een taak naast mijn gewone werk. Voor deze taak heb ik een opleiding gevolgd en volg ik elk jaar nascholing.

In deze tekst geef ik kort uitleg over het werk van de vertrouwenspersoon.

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een onafhankelijk persoon bij wie je terecht kunt als je binnen de vereniging (of soms ook daarbuiten) problemen hebt of in een lastige situatie terecht bent gekomen. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor, ondersteunt en verwijst zo nodig door. Als het nodig is, onderneemt de vertrouwenspersoon samen met jou actie.

De vertrouwenspersoon is er voor alle leden, jeugdleden èn volwassen leden, om hen te helpen wanneer zij in zo’n lastige situatie terecht komen.

Wanneer kun je contact opnemen met een vertrouwenspersoon?

Soms kun je te maken krijgen met ongewenst gedrag binnen de club. Het kan gaan om: een conflict, agressie, geweld, (seksuele) intimidatie, pesten, discriminatie of sociale isolatie. Altijd een situatie, waarbij je je ongemakkelijk voelt. Natuurlijk probeer je dat eerst zelf op te lossen, of samen met je ouders of je partner, maar dat lukt niet altijd. Het kan ook gebeuren dat je niet weet hoe je zaken aan moet pakken of hoe je ze bespreekbaar moet maken.
Als je ermee te maken krijgt, is het belangrijk om te weten waar je terecht kunt voor hulp, ondersteuning en advies. Of gewoon voor een luisterend oor.  Dan kun je contact opnemen met mij. Als je twijfelt of jouw situatie wel passend is voor een gesprek met de vertrouwenspersoon, neem je gewoon contact op. Dan zoeken we samen uit wat het beste voor jou is.

Hoe neem ik contact op met de vertrouwenspersoon?

De vertrouwenspersoon heeft een onafhankelijke positie. Het gaat niemand iets aan dat je contact opneemt met mij of wat je wilt bespreken. Daarom heeft de vertrouwenspersoon een eigen e-mailadres (marion.v.egmond@gmail.com) en telefoonnummer (06-51159278).

Als je me wilt spreken, kies je zelf of je mij een mail stuurt, belt, WhatsAppt of sms-t. Ik zal zo snel mogelijk reageren, zeker als je erbij vermeldt dat je me als vertrouwenspersoon wilt spreken. We bepalen dan samen hoe en waar we nader contact hebben.  Het is dus wel handig om me te laten weten wanneer en hoe ik jou het beste kan bereiken.

Hoe werkt het, als ik contact opneem met de vertrouwenspersoon?

Het is belangrijk om te weten dat Scyllus het niet accepteert als leden geconfronteerd worden met ongewenst gedrag en er alles aan wil doen om dit te voorkomen.

Wat je met de vertrouwenspersoon bespreekt, is vertrouwelijk. De vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht. Je kunt er dus zeker van zijn dat ik de informatie niet doorvertel aan het bestuur, andere leden of je ouders / begeleiders. Alleen wanneer jij dat zelf wilt, kan de vertrouwenspersoon namens of met jou je problemen bespreken met anderen.

In ons eerste gesprek leg ik je nogmaals uit wat ik voor je kan betekenen en hoe we dat aanpakken.

         © OWSV-Scyllus - 2016